Landschap

Berg Jamanota

Aruba hoeft als vakantiebestemming over belangstelling niet te klagen. Veel toeristen komen voor de witte stranden langs de eilandkust, de blauwe zee, het bijzondere landschap, de ongerepte wilde noordkust, maar niet in de laatste plaats voor het altijd mooie weer. De noordkust is niet geschikt om in te zwemmen, maar voor de geoefende watersporter ideaal om te windsurfen of kitesurfen. De mooiste stranden waar Aruba zijn grote populariteit aan ontleent liggen tussen Oranjestad en de noordwestpunt, met als eindstation de vuurtoren. Jaarlijks bezoeken ruim 1,2 miljoen toeristen het eiland.

Op Aruba tref je drie landschapstypen aan: in het midden en westen vind je een glooiend landschap met reusachtige stenen en in het zuidoosten veelal uitgestrekte kalkterrassen; Het noordoosten typeert zich door een sterk heuvelachtig deel met de berg Jamanota als hoogste punt .


Beste reistijd

 Wintertijd is hoogseizoen

Aruba heeft een constant klimaat en is daarom het hele jaar door voor toeristen aantrekkelijk. Van medio december tot half april is op Aruba hoogseizoen, omdat veel Amerikanen gedurende enkele weken de winterse omstandigheden in hun land ontvluchten voor een warmer verblijf. De prijzen van de vliegtickets en arrangementen fluctueren sterk gedurende het jaar, vaak beïnvloed door deze vakantiepieken. Vanwege de belangstelling door Nederlandse toeristen zijn de prijzen in de Nederlandse zomervakantie ook hoger. Tip: vergelijk de verschillende vertrekdata. Vaak scheelt 1 dag verschuiven van uw reisschema u honderden euro's. 


Supermarkten

 Verse groenten en fruit in super

Op Aruba bevinden zich verspreid over het hele eiland vele (dorps)supermarkten, maar ook enkele luxe en breed geassorteerde supers, zoals de SuperFood in Noord en Ling and Sons in Oranjestad. Ze hebben een breed assortiment met een grote diversiteit aan lokale en internationale producten. Vaak kunt u de meeste Nederlandse producten ook in de grote supermarkten kopen. Houd er wel rekening mee dat  die vaak aanzienlijk duurder zijn dan in Nederland. Vooral vers aan te leveren (zuivel)producten zijn fors duurder dan u vanuit Nederland gewend bent. daarentegen is het verkochte Vlees uit Argentinië of Brazilië behoorlijk goedkoper.

Voor de lokale bevolking zijn op het platteland van Aruba vooral de lokale Mangusa en Bon Bini supermarkten erg populair. Hier koopt u uw dagelijkse boodschappen, maar ook drogisterijartikelen, strand-/zwembenodigdheden en veelal vaak ook souvenirs.

Voor shoplovers is Oranjestad the place to be. Vooral in de havenstrip en de grote winkelstraten treft u hier de laatste mode van de grote ontwerpers, grote keuze uit de mooiste juwelen of goud en horloges. Als u goed oplet kunt u dat ook nog eens voor een goede prijs kopen.


Geldzaken

 Vaste koers florin/ US dollar

Op Aruba zijn de lokale Arubaanse florin (of gulden), in het betaalverkeer aangeduid met AFL of AWG, en de US dollar de gangbare betaalmiddelen. Deze valuta hebben een vaste onderlinge koers: USD 1,00 = AFL 1,75. De prijzen worden in de toeristische gebieden en restaurants veelal aangegeven in dollars, daarbuiten in florin. Ook geven veel winkels en restaurant de prijzen aan in beide valuta. De meeste winkeliers accepteren geen euro's en als ze dat al doen, dan vaak tegen een voor u ongunstige koers. Zorg er dus altijd voor om florin of dollars bij u te hebben. Geld pinnen kan op veel verschillende plaatsen. Verspreid over het eiland staan (ATM)pinautomaten en de meeste Nederlandse bankpasjes werken goed in de ATM-posten. Omdat Aruba erg georiënteerd is op Amerikaanse toeristen kunt u bij de grotere bedrijven, bars, restaurants, supermarkten en de meeste winkels aan de kassa gemakkelijk met uw pinpas betalen.

Voor gebruik van uw creditcard is ook de pincode van de kaart en een legitimatiebewijs nodig. Voor de huur van een auto is gebruik van een creditcard ook aan te bevelen. Let op: uw betalingen worden eerst omgerekend naar de koers van de Amerikaanse dollar en soms is dat ongunstig. Het leven op Aruba is in algemene zin aanzienlijk duurder dan dat in Nederland. Het is op Aruba gebruikelijk om aan obers, gidsen en taxichauffeurs fooi te geven van 5-10% over het bestede bedrag.


Drinkwater

 Uitstekend kraanwater

Aruba beschikt over een installatie om van zout water zoet te maken. Het kraanwater op Aruba is zuiver en helder, volledig veilig om te drinken en ook nog eens erg lekker, zonder enige chloorsmaak of bijsmaak. Water is op Aruba daarentegen wel kostbaar. Wees tijdens uw verblijf daarom zuinig met water.


Bellen

 Kengetal Aruba is +297

Mobiel bellen of gebeld worden is op Aruba erg duur. Op Aruba is Setar de grote provider, vergelijkbaar met KPN in Nederland. daarnaast zijn er kleinere providers als Digicel, Scarlet en Mio. Geen enkele provider heeft een 100% dekking, maar over het algemeen is het bereik redelijk goed. Ondanks de prijsharmonisatie die door de Europese Commissie is afgesproken brengen Nederlandse telecomfirma's het buitenlandse tarief in rekening. Aan diegene die op Aruba wordt gebeld, wordt dit internationale beltarief berekend.

Als u van plan bent om veel lokaal te bellen of wanneer u langere tijd blijft, dan is hetaan te bevelen om ter plekke een prepaid SIM kaart te kopen. In de supermarkten zijn deze kaartjes verkrijgbaar, met tegoeden van 5 tot 25 florin. U heeft hiervoor wel een SIMlockvrije telefoon nodig. Op Aruba zijn ook belhuizen waar u relatief goedkoop kan bellen en internetten. Belt u naar Nederland, dan moet u eerst 0031 (mobiel: +31) intoetsen. Vergeet dan niet om de eerste 0 van het Nederlandse (net)nummer weg te laten. Tip: op werkdagen na 22.00 uur, op zaterdag vanaf 14.00 uur en op zon- en feestdagen is bellen ongeveer de helft goedkoper. Het kengetal van Aruba is 0297.

Natuurlijk kunt u ook gratis skypen via de Wifi van Villa Florida. Over het algemeen is de verbinding goed.


Veiligheid

 Veilig eiland

Aruba is een relatief veilig eiland waar u in een ontspannend sfeer volop kunt genieten van uw vakantie. Desondanks dient u, Net als in Nederland, de nodige voorzorgsmaatregelen te treffen tegen diefstal en overige criminaliteit. Zorg ervoor dat uw woning, uw auto of hotelkamer altijd zorgvuldig is afgesloten wanneer u vertrekt en laat geen zaken van waarde onbeheerd in het zicht achter. De meeste woningen en hotels hebben een kluisje beschikbaar om uw spullen veilig op te bergen. Bewaar waardevolle spullen in zo'n kluis op uw kamer of bij de receptie en sluit deuren en ramen goed af als u uw accommodatie verlaat. 

Pas ook op voor zakkenrollers. deze slaan meestal toe in drukke menigten. Laat vooral ook geen tassen of koffers onbeheerd achter en neem geen pakjes met onbekende inhoud van vreemden. Soms raken toeristen op die manier onwetend betrokken bij drugshandel en drugstransport. Het is ook af te raden in uw eentje door verlaten steegjes te lopen. Sommige buurten in Oranjestad zijn ronduit onveilig voor onbekenden. Neem uw waardevolle spullen ook niet mee naar het strand om ze daar onbewaakt achter te laten.


Gezondheid

 Goede gezondheidszorg

Voor uw bezoek aan Aruba zijn geen vaccinaties nodig. Malaria en gele koorts zijn geen tastbaar risico op Aruba. Zorg wel altijd voor voldoende zonnebrandmiddel met een hoge beschermingsfactor. Gebruik van beschermingsfactor 50, 65 of 80 zijn op Aruba helemaal niet uitzonderlijk. Vooral jonge kinderen kunnen het best met factoor 80 worden ingesmeerd, zeker de eerste dagen van het verblijf. Ook is gebruik van teveel alcohol af te raden. Alcohol onttrekt vocht uit het lichaam. Vanwege de hoge temperatuur en veelvuldig transpireren ligt uitdroging op de loer.

In de meeste grotere plaatsen op het eiland zijn apotheken (Botica's) gevestigd. Hier kunt u ook vragen om een eenvoudig medisch advies. De kwaliteit van de medische voorzieningen op Aruba is prima. Aruba heeft een eigen ziekenhuis, aan de rand van Oranjestad. Veel van het ziekenhuispersoneel is Nederlands. De meeste artsen spreken er daarom ook Nederlands en Engels. Vergeet tijdens uw reis niet om uw pas van de zorgverzekering mee te nemen en sluit voor alle zekerheid een goede reisverzekering af. Voor aanvullende actuele informatie kunt u ook nog de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering bezoeken.


Vervoer op Aruba      

Ondanks de relatief geringe afmetingen van Aruba is het klein eiland te groot om alles te voet af te leggen. Een auto of ander voertuig is dus wel gewenst tijdens uw verblijf op het Caribische eiland. In de auto kunt u aan het begin van de ochtend en eind van de middag nog wel eens in de file belanden. Er zijn op Aruba maar liefst 60.000 auto's op de weg. Dat is op sommige momenten teveel voor het redelijk goed onderhouden Arubaanse wegennet.     

Op Aruba wordt rechts gereden en gelden de internationale verkeersregels. Op sommige plaatsen staan borden met de daar maximaal geldende snelheid. Deze worden in kilometers per uur aangegeven. Dat geldt ook voorde afstanden. De Arubaanse rijstijl verschilt nogal met die van de Nederlandse. Ook moeten bestuurders altijd alert zijn op overstekende wilde ezels, geiten en varkens.     

Niet-geasfalteerde wegen hebben het in d regentijd (november tot januari) vaak zwaar te verduren. Daardoor ontstaan soms flinke kuilen in het wegdek. Na een buitje kunnen kunnen ook de geasfalteerde wegen overigens spekglad worden door de combinatie van regenwater met een laagje stof.     

Een stukje fietsen is op Aruba minder populair, vanwege de warmte en het feit dat bijna overal op de rijbaan moet worden gefietst. Dat levert nog wel eens gevaarlijke situaties op met auto's. Bovendien is de fietser op Aruba niet zo beschermd als in Nederland. Ook maken loslopende honden het fietsen niet altijd tot een plezierige activiteit. Overigens kunt u in en rond de Highrise, het hotelgebied bij Palm Beach, gebruik maken van fietspaden. daar rijdt u relatief veilig en heeft u geen last van honden.


Autohuur      

Verschillende autoverhuurders

Vanwege de afhankelijkheid van de auto heeft Aruba tientallen bedrijven waar u een auto kunt huren. Autoverhuurbedrijven vindt u direct op luchthaven Reina Beatrix en in alle grote hotels op het eiland, die meestal een dependance van de grote verhuurbedrijven hebben. Huur bij het vliegveld is handig maar wel duurder. Tegen aantrekkelijker tarieven verhuren kleinere, lokale ondernemers ook auto's. In het hoogseizoen en andere vakantiepieken kan de vraag naar huurauto's het aanbod overtreffen. Reserveren is daarom gewenst.

Wanneer u meteen bij aankomst een huurauto wilt dan is het, zeker in de drukke vakantieperioden, aan te bevelen om dit te regelen voordat u naar Aruba vertrekt. De meeste verhuurbedrijven eisen dat de bestuurder minstens 21 jaar oud is en tenminste 2 jaar rijervaring heeft. De meeste verhuurders vragen een vrij hoge borgsom, oplopend tot wel 500 US dollar. Meestal geeft u hiervoor zekerheid via uw creditcard. Ga samen met de verhuurder nauwkeurig de auto op eventuele beschadigingen controleren vóór u hem in ontvangst neemt en doe dit ook weer als u hem inlevert. Neem eventueel foto's van de auto. Let bij autohuur niet alleen op de prijzen van meerdere verhuurbedrijven, maar ook op de huurcondities met name de verzekering(en), het eigen risico, afkoop bij diefstal of schade. Vaak heeft u keuze uit meerdere vormen van verzekering. Houd er rekening mee dat op Aruba nog wel eens onverzekerd wordt rondgereden, zodat je ook als niet-schuldige van een ongeluk of aanrijding in de problemen kan komen.

Op Aruba wordt rechts gereden en gelden internationale verkeersborden. In de stadskernen bedraagt de maximale snelheid 40 km per uur en daarbuiten 80 soms 90 km per uur. Met uitzondering van de noordkant van het eiland zijn de hoofdwegen op Aruba geasfalteerd en goed berijdbaar. Bij regen of vochtig weer is het oppassen met rijden op asfalt. Olieresten en stof maken de wegen soms spekglad. Pas u aan aan de rijgewoonte van de eilanders en draag voor uw eigen veiligheid altijd de veiligheidsgordel. net als in Nederland is telefoneren tijdens het rijden is strafbaar. In de meeste auto's is echter geen communicatieset ingebouwd. Op Aruba is een auto vrijwel onmisbaar. Het beschikbare openbare vervoer geeft behoorlijke beperkingen. De diensten rijden vaak onregelmatig en zijn niet altijd betrouwbaar. Bovendien zijn sommige plekken niet of nauwelijks per bus bereikbaar.     

Ook kun je op Aruba niet met iedere auto overal terecht. Voor grote delen van de kust heb je echt een terreinauto nodig, bij voorkeur een 4x4. Valt de keuze op een normale auto dan zijn sommige delen van Aruba te risicovol. 

Mocht je verzeild raken bij een auto-ongeluk, laat de auto dan staan op de plaats van het ongeluk en neem dan direct contact op met de politie en laat zeker een proces verbaal opmaken. Dat is verplicht voor de verzekering. 


Taxi      

Bij het vliegveld en bij de grote hotels zijn volop taxi's beschikbaar. De taxistandplaatsen zijn gemakkelijk te vinden, Vraagt u vooraf naar de prijs. Taxi’s op Aruba hebben geen meter. Er wordt gewerkt met vaste ritprijzen. Op het vliegveld zijn de tarieven aangegeven op een bord. Als je voor een paar uur een taxi huurt, brengt de chauffeur je desgewenst naar de mooiste plekjes van het eiland. Dat is een goede en comfortabele manier om Aruba beter te leren kennen. Behalve de reguliere taxi’s zijn er voor grote gezelschappen ook bustaxi’s op Aruba.

Gasten van onze villa kunnen als service van het vliegveld worden opgehaald en met koffers naar de villa worden gereden. U dient dit dan wel vooraf en tijdig aan de beheerder door te geven. Natuurlijk wordt u op verzoek bij vertrek uit de villa ook weer keurig met uw bepakking afgezet op het vliegveld.     


Overige informatie

 Wegwijzer Aruba

Tot slot enkele wetenswaardigheden:

  • De officiële talen op Aruba zijn van overheidswege Nederlands en Papiamento. Bovendien spreken veel mensen in de toeristische branche bijna allemaal Engels en diversen ook Spaans.
  • Internet is over het algemeen goed beschikbaar. Veel hotels en woningen bieden (al dan niet tegen betaling) draadloos internet of internet op een vaste computer aan. In de grotere (bad)plaatsen zijn enkele internetcafés. Natuurlijk kunt u in Villa Florida zowel in en rond de villa, bij het zwembad of in en rond het tuinappartement gratis gebruik maken van Wifi. Nagenoeg overal op ons terrein is de ontvangst prima.
  • Er wordt op Aruba meer en meer gedacht aan mindervaliden. Helaas is bij veel op- en afritten van op trottoirs (als er al een stoep is) vaak nog geen rekening gehouden met deze kwetsbare groep. daarom blijft het voor mindervaliden op Aruba lastig manoeuvreren in de dorp- en stadcentra. Sommige (oudere) winkelcentra en kleinere accommodaties hebben in het geheel geen voorzieningen voor ouderen en mindervaliden. Ook de conditie van het wegennet laat voor deze groep mensen vaak te wensen over.
  • Op Aruba zijn geen strenge kledingvoorschriften van toepassing. In korte kleding uit eten gaan is heel normaal op Aruba. Indien u naar een casino, nachtclub of luxe restaurant gaat, dan is nette kleding wel van toepassing. Aruba heeft geen naaktstranden. Topless zonnen is, zeker op de grotere stranden, niet gebruikelijk maar ook niet verboden. Op straat in badkleding lopen wordt niet op prijs gesteld.
  • De meeste winkels zijn open van maandag t/m zaterdag tussen 08.00 uur en 18.00 uur. Middagpauze is van 12.00 uur tot 14.00 uur. Supermarkten zijn van 's morgens vroeg tot 's avonds laat geopend en een aantal supermarkten zijn ook op zondag open.
  • Uw elektrische apparatuur werkt in de meeste gevallen op Aruba. Wel heeft u een speciale verloopstekker of adapter nodig, naar Amerikaans model. Die zijn op veel plaatsen en gemakkelijk op het eiland te koop. De netspanning in Villa Florida bedraagt de in de USA gebruikelijke 110 Volt-/60 Hz.  Hoewel de netspanning vrij constant is, wordt  bij overgevoelige elektronische apparatuur en computers ter bescherming het gebruik van spanningregelaars aanbevolen. Accu’s en batterijen voor video- of (onderwater)fotoapparatuur kunt u bij fotozaken en duikshops laten opladen of aanschaffen. Er zijn enkele hotels en appartementen met een voltage van 230 Volt. In sommige gevallen is er zelfs een mix van Europese en Amerikaanse netspanningaansluitigen.