Nationaal Park AriKok

Slang in Arikok

Nationaal park Arikok grenst aan de oostkust van Aruba.  Het gebied kenmerkt zich door heuvelachtige woestijn met rotsformaties en veel cactussen en beslaat een oppervlakte van van circa 34 vierkante kilometer. Door het park is een verhard pad aangelegd, dat redelijk goed met de auto begaanbaar is.

Dit beschermde natuurgebied beslaat krap 20% van het totale grondoppervlak van het eiland. In het cemtrum van het gebied ligt de 188 meter hoge berg Arikok waar het park naar is vernoemd. Op de top van de Arikok bevindt zich een soort van grote witte omgekeerde trechter. Deze trechter bevat apparatuur die speciaal is geplaatst voor vliegtuignavigatie. 

Publiekstrekkers in Arikok zijn de diverse grotten die op het park kunnen worden bezocht. In diverse grotten zijn grote aantallen vleermuizen te vinden. De grotten worden ter bescherming van deze dieren een deel van de dag afgesloten. Ook zijn rotsschilderingen van de vroegste bewoners, de Arawak, te zien.

Verder heeft het park een aantal prachtige baaien, die een deel van het jaren dienen als broedplaats van schildpadden

In het park zijn wandelroutes uitgezet die langs cultuurhistorische plaatsen leiden.  Daarbij passeert u verlaten mijnen en resten van oude plantages die al langere tijd niet meer in gebruik zijn. Hier en daar staan verlaten woningen van de Arawak, de voormalige bewoners van het gebied, te zien. In het park huizen een tweetal unieke vogelsoorten en slangensoorten, die alleen op Aruba worden aangetroffen. Als u wilt wandelen verdient het volgen van de routes of met hulp van een gids aanbeveling. Het gebied is in sommige delen verre van toegankelijk.


 

Bubali vogelreservaat

Het grote vogelreservaat van Bubali (Bubali Bird Sanctuary) meet vijftig hectare en ligt midden in het hotelgebied nabij Oranjestad. Voorheen was dit gebied een zoutpan, maar nu is het één van de belangrijkste broed- en foerageergebieden voor vogels van de hele Cariben. De twee zoetwater meertjes van het reservaat worden gevoed door het gezuiverde afvalwater van de ontziltingsfabriek. De vegetatie bestaat uit rietpartijen en delen met mangrovevegetatie. De beide meertjes zitten vol voedsel voor de vogels zoals vissen, kikkers en insecten. Door de overvloed aan voedsel trekt het reservaat vogels van diverse pluimage aan.

Behalve de lokale vogelsoorten foerageren er meer dan tachtig verschillende soorten trekvogels. Door gebruik te maken van de observatietoren kunnen de vogels vooral bij zonsopkomst en zonsondergang gemakkelijk worden gespot. In het midden van de dag is het te warm voor de meeste gevederde dieren. Dan loopt de temperatuur hoog op, zodat de meeste vogels de schaduw opzoeken en minder goed waarneembaar zijn.


 

 

Fort Zoutman

Fort Zoutman in Oranjestad

In het gerenoveerde Fort Zoutman bevindt zich het Historisch Museum van Aruba.

In verband met oplopende internationale spanningen zijn aan het einde van de 18de eeuw op de eilanden in het Caribische gebied fortificaties gebouwd. Op Aruba is de burcht aan de Paardenbaai aangelegd, omdat hier ook de haven kan worden verdedigd. In 1798 is het fort voltooid, dat vernoemd is naar de in 1793 overleden hoogste bevelhebber van de marine, Johan Arnold Zoutman. Rond het Fort Zoutman ontstaat een nederzetting die later Oranjestad wordt genoemd.

Historisch Museum

In het gerenoveerde Fort Zoutman bevindt zich het Historisch Museum van Aruba. Dit museum conserveert het historisch erfgoed van Aruba vanaf de Spaanse invasie rond 1515 tot en met het kolonialisme. Iedere dinsdagavond vindt in Fort Zoutman het Bonbini-festival plaats met folkloristische muziekuitvoeringen, dansvoorstellingen en natuurlijk veel eten.  Souvenirs worden ook verkocht.

Willem III toren

De Willem III toren is later tegen Fort Zoutman aangebouwd. Op de verjaardag van de naamgever, 19 februari, in het jaar 1869 wordt het gebouw als vuurtoren én als stadsklok (ieder uur een slag) in gebruik genomen. Deze toren is net als Fort Zoutman in de jaren 1980 gerenoveerd en doet nu dienst als de receptieruimte van het Historisch Museum.


Aruba Aloë Factory

Aloë vera

Bij de huidige Aruba Aloë fabriek is een museum ingericht en een winkel die beautyproducten verkoopt.

Rond 1800 blijkt dat het warme en droge klimaat op Aruba zeer geschikt is voor de aloëteelt. De hars van deze plant wordt dan nog gebruikt als laxeermiddel. Het gehalte van de werkzame stof in de Arubaanse Aloë ligt anderhalf keer hoger dan elders op de wereld. De grote plantages op Aruba leveren lange tijd de grootste bijdrage aan de totale wereldproductie van Aloë. Rond 1900 blijkt uit wetenschappelijk onderzoek dat stoffen uit Aloë een geneeskrachtige werking hebben op de (zon) verbrande huid.

Museum

Ten noorden van Oranjestad in de wijk Hato is enige jaren later een voor die tijd moderne fabriek gebouwd waar de grondstof uit de plant wordt gehaald. Bij de huidige fabriek is een museum ingericht en een winkel die beautyproducten verkoopt.


Grotten en rotsen

Dwalen door een grot

De Guadirikiri-grot, Fontein-grot en Huliba-grot liggen in het oosten van het eiland en waren volgens de overlevering één van de belangrijkste schuilplaatsen van piraten.

Hier vindt u verborgen kamers (met de eeuwenoude historische wandtekeningen van de Arawaks) en formaties van stalagmieten en stalactieten. Nu zijn de grotten een toevluchtsoord voor vleermuizen.

Lourdes Grot

Naar voorbeeld van het Zuidfranse stadje is in Seroe Preto in San Nicolas een groot Mariabeeld in een grot opgericht, die dan ook de ‘Lourdes grot’ wordt genoemd. Het is weliswaar geen bedevaartoord maar wel een prachtige religieuze plek voor de overwegend katholieke Arubanen. Jaarlijks wordt op 11 februari vanuit de St. Theresita kerk in San Nicolas een processie naar de grot gehouden, waar dan een mis wordt opgedragen.

Rotsen: Casbari en Ayo Keien

In de zanderige vlakte ten noorden van Hooiberg duiken uit het niets reusachtige keien op. Op de Ayo rotsen zijn tekeningen van de oudste bewoners te zien. Zij beschouwden deze plek als heilig. Over aangelegde paden kunt u tussen de grillige rotsformaties wandelen. Het terrein is erg onregelmatig en het beklimmen van de rotsen vereist enige behendigheid. Vrijwel zeker komt u hagedissen tegen en omdat het gebied niet al te groot is ook medetoeristen in wisselende aantallen. Hier en daar zijn picknicktafels geplaatst.


Kapellen in Noord

Kapel Alto Vista

Aan de ruige kust in het noordelijk deel van het eiland ligt de geel geverfde kapel van Alto Vista.

De katholieke kapel is rond 1750 gebouwd en laatstelijk in 1953 gerestaureerd. De kerk wordt nog altijd door de Arubanen als plek van bezinning en verering gebruikt. U bereikt de kapel via een bochtige weg die symbolisch gemarkeerd is met witte kruizen.

Santa Ana Kerk

De Santa Ana is een andere katholieke kerk die in Noord ligt. De kerk is gebouwd in 1776 en in 1831 en in 1886 herbouwd. De laatste renovatie vond plaats in 1916. De Santa Ana kerk is beroemd door het met de hand uit eikenhout gesneden altaar in neo-gotische stijl. Dit altaar is rond 1870 gedoneerd door de Antoniuskerk uit Scheveningen.


Musea van Aruba

Oude munten

De musea van Aruba liggen vrijwel alle in Oranjestad. Eén de meest populaire musea is het Museum van Oudheden.

Het Museum van Oudheden ligt in het centrum van Oranjestad. Het is met 17de eeuwse materialen in een mengeling van Caribische- en Barokstijl gebouwd. Het tentoongestelde antiek en curiosa uit de tijd van Lodewijk XV past hier goed bij. Ook wordt aandacht aan specifiek Caribische objecten gegeven waarbij de aandacht natuurlijk vooral op Aruba is gericht.

Munten Museum

Achter het busstation van Oranjestad vindt u in een prachtig gerenoveerd kanukuhuis het ‘Museo Numismatico’ (Munten Museum) waar meer dan 35.000 munten uit ongeveer 400 landen zijn tentoongesteld. Het is de grootste collectie munten ter wereld.

Archeologisch Museum

Het oudste deel van het culturele erfgoed vindt u naast de San Fransicokerk in Oranjestad. Hier ligt een complex van prachtig gerestaureerde huizen die tot het Archeologisch Museum behoren. In één van de panden zijn Indiaanse artefacten uit de pre-Spaanse tijd tentoongesteld.


Zandduinen

Zandduinen

De zandduinen van Aruba bieden mogelijkheid voor een wandeling door een surrealistische omgeving.

California Duinen

In het noordoosten van Aruba is een duingebied van rond de 30 hectare te vinden. Tussen de half begroeide heuvels valt door het stralend witte zand goed te wandelen. Voor auto’s is het gebied niet toegankelijk.

California Lighthouse

De oude stenen vuurtoren staat in Hudishibana, in het noordwesten van Aruba. Het is vernoemd naar het stoomschip de California, dat hier in 1891 op de klippen loopt en vergaat. Vanaf de 55 meter hoge toren heeft u een mooi uitzicht over de kustlijn.


Goud

Arubaans goud

Aruba is het enige van de Antilliaanse eilanden waar in het verleden goud werd gedolven. In 1824 werd op Aruba het eerste goud gevonden.

Tot 1854 mochten alle inwoners goud zoeken, als ze het daarna maar tegen een vaste vergoeding verkochten aan de overheid. Tussen 1854 en 1916 was het winnen van goud in handen van een concessiehouder. In 1872 werd door de Aruba Island Goldmining Company bij Bushiribana aan de noordkust, een paar kilometer noordwestelijk van de Natuurlijke Brug een grote smelterij gebouwd voor het goud dat bij de Kristalberg werd gewonnen. De ruïnes van deze smelterij zijn daar nog steeds te zien.

Nieuwe smelterij

In 1899 nam de Aruba Gold Concessions het beheer over en bouwde een nieuwe smelterij in de Franse Pas bij Balashi. Hier werd het gedolven goud uit Miralamar verwerkt. Na de Tweede Wereldoorlog is nog diverse malen geprobeerd de goudwinning te hervatten, maar dat bleek niet meer rendabel. Er zit nu nog steeds goud in de Arubaanse bodem.


Ezelreservaat

De ezel als lastdier

Al op enige afstand van Aruba’s Donkey Sanctuary in Santa Lucia komt het geluid van een balkende ezel u tegemoet.

Vroeger waren ezels het belangrijkste vervoermiddel maar nu leven ze alleen nog in het wild. Donkey Sanctuary verzorgt de verwaarloosde ezels en biedt bezoekers een informatief programma, inclusief een tour door het park.


Stuisvogelboerderij

Struisvogelboerderij

De Arubaanse Struisvogelboerderij ligt aan de oostkant van Aruba bij de voormalige natuurlijke brug.

Op deze boerderij ziet u de struisvogels van heel dichtbij en leert u van alles over hun gedrag en gewoontes. Iedere dag worden onder leiding van een gids rondleidingen gegeven en na afloop kunt u struisvogeleieren kopen.


Vlindertuin

Exotische vlinders

Een bezoek aan de vlindertuin in Palm Beach is zeker de moeite waard. In deze afgeschermde ruimte vliegen de meest exotische exemplaren rond.

 

Bron: http://www.royalaruba.nl