Ligging Aruba

 Kaart Aruba

Het eiland Aruba is een tropisch eiland, ontstaan uit vulkanisch gesteente en kalkkoraal. Aruba ligt in het zuidelijke deel van de Caribische Zee, op ruim 20 km afstand van de kust van Venezuela. Aruba, Bonaire en Curaçao worden ook wel de ABC-eilanden genoemd en zijn onderdeel van de langgerekte eilandengroep de kleine Antillen. Aruba is het meest westelijke eiland van de Benedenwindse Eilanden, met een oppervlakte van 180 km² is het eiland de kleinste van de Benedenwindse Eilanden, waaraan onder andere ook Curaçao en Bonaire toebehoren. Het hoogste punt van Aruba is de Jamanotaberg, die nog net geen 190 meter haalt. Belangrijkste plaatsen van Aruba zijn Oranjestad, Noord, Sint Nicolaas, Savaneta en Seroe Colorado.

Rond de noordwestkust van Aruba concentreert zich het  toerisme. Hieronder vind je meer informatie over de populairste plaatsen op Aruba.


Bevolking

 Vissersbootje bij Fisherman's Huts

Aruba heeft circa 110.000 inwoners, afkomstig uit zeer diverse bevolkingsgroepen met circa veertig nationaliteiten. Nederlands en Papiamentu zijn de officiële talen op Aruba. Vanwege de vele Amerikaanse toeristen is Engels de meest gesproken taal. Het toerisme en de visserij zijn de belangrijkste inkomstenbron van de Arubaan.


Oranjestad

 Haven van Oranjestad

Oranjestad is de hoofdstad van Aruba en telt circa 35.000 inwoners. De stad is het bestuurlijk centrum van het eiland en heeft een statig gemeentehuis en residenties van de Gouverneur en de Rechtbank.

In het verleden werden in de haven van Oranjestad paarden verscheept, waardoor de haven de bijnaam Paardenbaai heeft gekregen. In het hoogseizoen worden vandaag de dag vele duizenden mensen per dag aan wal gebracht, met grote cruiseschepen van heinde en verre die de haven aandoen. De cruisetoeristen zwermen dan uit over de winkels op de havenstrip en in de winkelcentra Royal Plaza en Renaissance Plaza Mall.

Nachtleven

Op de strip bij de haven, in het centrum van Oranjestad, bevindten zich een grote variatie aan restaurants, eethuisjes, bars, disco's, clubs, casino’s en nachtclubs. Liefhebbers van muziek kunnen in het centrum van Oranjestad terecht in diverse café's en clubs. In het weekend treden vaak lokaal bekende bands op die jazz, salsa en merengue ten gehore brengen. In het centrum van Oranjestad liggen ook diverse discotheken waar vooral de Arubaanse jeugd en jongvolwassenen zich verzamelen.

 


Noord

Palm Beach

Noord heeft 17.000 inwoners en ligt in het noordwesten van Aruba, vlakbij ligt het hagelwitte zandstrand van Palm Beach.

In Noord hebben zich in de loop der jaren vooral veel Nederlandse migranten gevestigd. Noord bestaat uit een aantal wijken die geïnspireerd lijken op Amerikaanse suburbs, waarbij veel voorzieningen voor de permanente inwoners zijn ontstaan. De laatste jaren trekken steeds mee bedrijven naar Noord. In Noord zijn veel supermarkten, zoals de moderne SuperFood, restaurants en een politiebureau. De grootste bezienswaardigheid van Noord is de kapel van Alto Vista, een in 1750 gebouwde, geelgeverfde karakteristiek kerkje. U bereikt de kapel via een bochtige weg die gemarkeerd is met witte kruizen.

Strand van Palm Beach

Misschien wel het mooiste strand van Aruba, dat is Palm Beach. Het zandstrand is spierwit en strekt zich uit zover het oog kan zien. Door de altijd aflandige wind is de zee hier zeer rustig. Dat maakt het erg geschikt om veilig te zwemmen en te snorkelen. Het strand van Palm Beach biedt veel faciliteiten. U huurt er strandbedden, kussens en parasols. Veel van de grote, luxe hotels liggen langs dit idyllisch stuk van Aruba's kustgebied.


Malmok

Palapa's bij Malmok

In de verre noordwestpunt van Aruba ligt Malmok, een klein dorp in een oase van rust. Malmok ligt pal aan zee en heeft riante villa's, vakantieparken en een golfcourse.

De golfbaan van Tierra del Sol is de enige 18-holes golfcourse op Aruba. Het is een golvende, geaccidenteerde baan die het oorspronkelijk landschap en de vegetatie volledig tot zijn recht doet komen. De bijna altijd aanwezige passaatwind zorgt voor een extra hindernis. Op de baan, met zijn brede fairways en de diverse waterhindernissen kunt u genieten van een prachtig uitzicht op de Caribische Zee. En natuurlijk heeft de club een putting green, een driving range en een prima restaurant.

Wrakduiken en snorkelen

Malmok heeft een intiem strand met kalm, ondiep water waar veel duikers, snorkelaars en gezinnen met kinderen gebruik van maken. Maar ook is het strand favoriet bij veel boottrips waarbij wordt gesnorkeld. Net voor de kust kun je duiken en snorkelen bij het wrak van de Duitse vrachtvaarder Antilla, die in de tweede Wereldoorlog is gezonken.


Sint Nicolaas

Skyline van Sint Nicolaas

Sint Nicolaas of San Nicolas ligt op 19 kilometer afstand van Oranjestad, in het zuiden van het eiland. De grootste stad van de zuidpunt van Aruba telt ongeveer 18.000 inwoners. Vanwege het feit dat de nabijgelegen raffinaderij zijn activiteiten heeft gestaakt, ziet het dorp er enigszins verpauperd uit.

Mede door de in 1924 geopende olieraffinaderij bij Sint Nicolaas is Aruba één van de meest welvarendste eilanden in de regio geworden. In 1991 werd de inmiddels gesloten raffinaderij overgenomen door het Texaanse bedrijf Valero. Veel van de Arubaanse benzinestations dragen ook deze naam Valero. In de laatste jaren werd dagelijks de inhoud van 275.000 vaten olie bewerkt door overwegend Arubaanse werknemers. De afgelopen jaren is de verwerking van olie in de raffinaderij gestaakt. Het bedrijf draait nog op een laag pitje, in afwachting van een koper. 

Sero Colorado

Tot 1986 was een ander Amerikaans oliebedrijf eigenaar van de Arubaanse raffinaderij, maar in tegenstelling tot Valero had dit bedrijf met name werknemers van buiten Aruba in dienst. Deze woonden veelal in het nabijgelegen Sero Colorado. De raffinaderij werd in 1986 vanwege ouderdom gesloten, waardoor de buitenlandse werknemers vrijwel allemaal wegtrokken. Vanwege de talloze verlaten en vervallen woningen en villa's van vertrokken personeel heeft Sero Colorado de aanblik van een soort van spookstad gekregen.

Door de geschiedenis met de raffinaderij is Sint Nicolaas de enige plek op Aruba waar prostitutie legaal is. Dit is een overblijfsel uit de zeventiger en tachtiger jaren, ontstaan om aan de behoefte van de vele buitenlandse raffinaderijmedewerkers te voldoen.


Savaneta

Dividivi bij Savaneta

Savaneta, de voormalige hoofdstad, ligt langs de weg van Oranjestad naar Sint Nicolaas, in het zuidwesten van Aruba.

De stad Savaneta is tot einde 18e eeuw de hoofdstad en standplaats van de Commandeurs van het eiland en heet in die tijd Commandeursbaai. Doordat de noordelijker gelegen haven van Oranjestad beter bereikbaar is voor scheepverkeer, wordt die stad vanaf 1790 het nieuwe centrum van bestuur.

Beschutting van mangrove

Savaneta is in de huidige tijd tevens de thuisbasis van het Nederlandse Korps Mariniers op Aruba. Bij erg warme dagen kun je langs de stranden van het dorp aan de warmte ontsnappen in de schaduw van het grote mangrovebos. Tip: met uitzicht op het haventje of strand drink je hier de lekkerste cocktails of eet je de heerlijkste vis in enkele goede restaurants eten.

Uniek is de Zeerover, een eenvoudig Arubaanse bar/restaurant waar de lokale vissers de door aan land gebrachte barracuda's en mahi mahi's direct fileren en bakken. Verser kan het niet.